Cmentarz wojenny nr 2- Ożenna

Cmentarz wojenny nr 1 - Ożenna

Czeremcha (670 m n.p.m.)

Czeremcha (670 m n.p.m.) – szczyt w głównym grzbiecie wododziałowym Karpat, w zachodniej części Beskidu Niskiego. Przez szczyt biegnie granica państwowa polsko-słowacka.
Leży pomiędzy przełęczą Beskid nad Ożenną (590 m n.p.m.) na zachodzie a Przełęczą Kuchtowską (543 m n.p.m.) na wschodzie. Wznosi się na południe od Ożennej, niespełna 1,5 km od centrum wsi.
Rozległy masyw Czeremchy wypełnia całkowicie fragment grzbietu pomiędzy wymienionymi wyżej przełęczami. Stoki bardzo mocno rozczłonkowane ...
Rozległy masyw Czeremchy wypełnia całkowicie fragment grzbietu pomiędzy wymienionymi wyżej przełęczami. Stoki bardzo mocno rozczłonkowane licznymi drobnymi potokami. Północne opadają ku dolinkom źródłowego odcinka potoku Ryjak i jego pierwszego lewobrzeżnego dopływu, natomiast południowe, znacznie dłuższe – ku dolinom Mirošovca i Roztockiego Potoku – lewobrzeżnych dopływów Ondawy. Masyw prawie całkowicie pokryty mieszanymi lasami, jedynie w partii szczytowej kilka mniejszych, również zarastających polan. Na stokach północnych wysoko podchodzą – również zarastające – łąki, na których kiedyś wypasało się bydło z dawnego PGR Ożenna.
Na północnych stokach ukryte w lesie dwa maleńkie cmentarze wojenne z czasów I wojny światowej: nr 1 i nr 2, obydwa zaprojektowane przez Dušana Jurkoviča.