Polski Grzebień (2200 m n.p.m.) (SVK)

słow. Poľský hrebeň; niem. Polnischer Kamm; węg. Lengyel-nyereg

Przełęcz Polski Grzebień (słow. Poľský hrebeň) leży w głównej grani słowackich Tatr Wysokich, między Wielickim Szczytem (Velický štít, 2319 m) od strony zachodniej i Małą Wysoką (Východná Vysoká, 2429 m) od strony wschodniej. Polski Grzebień łączy Dolinę Świstową (Svišťová dolina), będącą odgałęzieniem Doliny Białej Wody (Bielovodská dolina) oraz Dolinę Wielicką (Velická dolina). Przez Polski Grzebień poprowadzony jest zielony szlak turystyczny z Tatrzańskiej Polanki (Tatranská Polianka) przez Dolinę ...
Przełęcz Polski Grzebień (słow. Poľský hrebeň) leży w głównej grani słowackich Tatr Wysokich, między Wielickim Szczytem (Velický štít, 2319 m) od strony zachodniej i Małą Wysoką (Východná Vysoká, 2429 m) od strony wschodniej. Polski Grzebień łączy Dolinę Świstową (Svišťová dolina), będącą odgałęzieniem Doliny Białej Wody (Bielovodská dolina) oraz Dolinę Wielicką (Velická dolina). Przez Polski Grzebień poprowadzony jest zielony szlak turystyczny z Tatrzańskiej Polanki (Tatranská Polianka) przez Dolinę Wielicką do Zmarzłego Stawu pod Polskim Grzebieniem (Zamrznuté pleso) w Dolinie Białej Wody (i dalej szlakiem niebieskim do Łysej Polany). W 1892 r. na podejściu na Polski Grzebień zamontowano ułatwienia w postaci łańcuchów. Z przełęczy wychodzi szlak żółty prowadzący na Małą Wysoką.
[wg ]

Polski Grzebień z początku XX wieku.