Hotel i restauracja Wodnik

Centrum Konferencyjno-Gastronomiczne „Wodnik” po wieloletnich pracach remontowo-adaptacyjnych zainaugurowało swą gastronomiczną działalność 18 czerwca 2011 r. Powstało w części historycznego budynku, który był domem baronowej Heleny von Montgelas (ród znany i znaczący w całej zachodniej Europie). Rodzina Heleny na przełomie XVIII i XIX wieku w tymże obiekcie założyła zakład produkujący wysokiej jakości wyroby wędliniarskie znane wówczas w luksusowych restauracjach środkowych i zachodnich Niemiec. ...
Centrum Konferencyjno-Gastronomiczne „Wodnik” po wieloletnich pracach remontowo-adaptacyjnych zainaugurowało swą gastronomiczną działalność 18 czerwca 2011 r. Powstało w części historycznego budynku, który był domem baronowej Heleny von Montgelas (ród znany i znaczący w całej zachodniej Europie). Rodzina Heleny na przełomie XVIII i XIX wieku w tymże obiekcie założyła zakład produkujący wysokiej jakości wyroby wędliniarskie znane wówczas w luksusowych restauracjach środkowych i zachodnich Niemiec. W okresie powojennym mieściła się w tym budynku przetwórnia ryb, w ostatnim okresie przed remontem - szwalnia.

Ul. 1.Maja w 1962 roku. Budynek nr 5 - obecnie Wodnik, wówczas ...
    Gryfino w 1962 roku. Budynek Centrum Gastronomiczne Wodnik i przystań ...