Rohacz Płaczliwy (2125 m n.p.m.) (SVK)

Rohacz Ostry (2088 m n.p.m.) (SVK)

Rohacze (2125 m n.p.m.) (SVK)

słow. Roháče, niem. Rohács-Gruppe, Rohácsgebirge, węg. Rohács-csoport

Grupa granitowych szczytów w tatrach Zachodnich od Jamnickiej Przełęczy na wschodzie do Brestowej na wschodzie. Potocznie nazwę stosuje się do efektownej grupy Rohacza Ostrego (2084 m n.p.m.) i Rohacza Płaczliwego (2126 m n.p.m.).
Rohacze (słow. Roháče, niem. Rohács-Gruppe, Rohácsgebirge, węg. Rohács-csoport) – dwa wybitne, skaliste szczyty w grani głównej Tatr Zachodnich, położone ponad dolinami: Smutną, Żarską i Jamnicką. Swoim wyglądem bardziej przypominają szczyty Tatr Wysokich ...
Rohacze (słow. Roháče, niem. Rohács-Gruppe, Rohácsgebirge, węg. Rohács-csoport) – dwa wybitne, skaliste szczyty w grani głównej Tatr Zachodnich, położone ponad dolinami: Smutną, Żarską i Jamnicką. Swoim wyglądem bardziej przypominają szczyty Tatr Wysokich niż Tatr Zachodnich.
Wyższym z Rohaczy jest Rohacz Płaczliwy, który ma wysokość 2125 m n.p.m. Niższy – Rohacz Ostry – ma 2088 m n.p.m. Rozdzielone są Rohacką Przełęczą (1955 m). W północnym kierunku do Doliny Smutnej opadają bardzo stromymi ścianami o względnej wysokości 200–250 m. Od Rohacza Płaczliwego odbiega w południowym kierunku boczny grzbiet, który poprzez Żarską Przełęcz łączy się z Barańcem.
Według niektórych topografów nazwą Rohacze określane jest całe pasmo górskie od Rohacza Ostrego aż po Zuberski Wierch, obejmujące takie szczyty, jak: Zuberski Wierch, Brestowa Kopa, Brestowa, Salatyński Wierch, Mały Salatyn, Spalona Kopa, Pachoł, Banówka, Hruba Kopa, Trzy Kopy, Rohacz Płaczliwy, Rohacz Ostry.

Dolina Rohacka. Widoczne Schronisko Rohackie (Tatliakova chata), ...
    Zamknięcie Dol. Rohackiej - Dol. Smutna.