Brama Laseckich

Owcza Brama, Brama Bobolicka

Brama Laseckich jest to ostaniec skalny powstały 100 mln lat temu, w okresie jurajskim. Przez kilkadziesiąt lat skała ukryta była wśród krzaków i zarośli. Ostaniec został odnaleziony podczas uporządkowywania terenu wokół bobolickiego zamku. Przy bramie odnaleziono wykute w skale schody prowadzące do zamku. Obecna nazwa pochodzi od teraźniejszych właścicieli zamku którzy oficjalnie poprosili o nadanie urzędowej nazwy. Dzięki inwestycji braci Laseckich Jura Krakowsko – Częstochowska wzbogaciła się ...
Brama Laseckich jest to ostaniec skalny powstały 100 mln lat temu, w okresie jurajskim. Przez kilkadziesiąt lat skała ukryta była wśród krzaków i zarośli. Ostaniec został odnaleziony podczas uporządkowywania terenu wokół bobolickiego zamku. Przy bramie odnaleziono wykute w skale schody prowadzące do zamku. Obecna nazwa pochodzi od teraźniejszych właścicieli zamku którzy oficjalnie poprosili o nadanie urzędowej nazwy. Dzięki inwestycji braci Laseckich Jura Krakowsko – Częstochowska wzbogaciła się o nową, ciekawą atrakcję. Okoliczni mieszkańcy nazywali ją Owczą Bramą, spotyka się również nazwę Brama Bobolicka.

Brama Laseckich - ostaniec skalny przy zamku w Bobolicach.