Figura św. Jana Nepomucena

W centrum Kryłowa, przy bramie dawnego klasztoru OO. Reformatów znajduje się kamienna figura św. Jana Nepomucena. Posadowiona na zwężającej się bazie, a całość na uskokowym postumencie.
Św. Jan Nepomucen został przedstawiony w stroju kapłańskim, w sutannie, komży, okrywającym ramiona mantolecie i birecie na głowie. Na jego przedramieniu spoczywa krucyfiks lecz drugiej ręki brak. Figura pochodzi z końca XVIII wieku i została ...
Św. Jan Nepomucen został przedstawiony w stroju kapłańskim, w sutannie, komży, okrywającym ramiona mantolecie i birecie na głowie. Na jego przedramieniu spoczywa krucyfiks lecz drugiej ręki brak. Figura pochodzi z końca XVIII wieku i została ufundowana przez Jeżewskiego lub OO. Reformatów kryłowskich, którym Jan Nepomucen patronował.
Na uwagę zasługuje cokół i cała baza ze ślimacznicami, profilowanymi gzymsami i ornamentami upowszechnionymi w 1-ej połowie XVIII wieku na terenie Pragi, a następnie w latach 50–tych XVIII wieku we Lwowie.
Za portalem polskaniezwykla.pl

Spalony Kryłów, zdjęcie nieznanego autora, pobrane ze strony http://www.oesta.gv.at/.