Schronisko Zbójnickie (SVK)

Dolina Staroleśna (SVK)

słow. Veľká Studená dolina; niem. Großes Kohlbachtal; węg. Nagy-Tarpataki-völgy

Dolina Staroleśna (słow. Veľká Studená dolina) to jedna z największych dolin tatrzańskich, położona w słowackiej części Tatr Wysokich. Jest zachodnim odgałęzieniem Doliny Zimnej Wody .
Dolina Staroleśna w dolnej części jest zalesiona, w wyższych partiach rozszerza się i tarasowymi progami podchodzi pod główną grań Tatr, rozdzielając się na szereg kotlin i mniejszych dolin.
W Dolinie Staroleśnej znajduje się 27 stałych Staroleśnych Stawów ...
W Dolinie Staroleśnej znajduje się 27 stałych Staroleśnych Stawów oraz kilka stawków okresowych. Największym stawem jest Zmarzły Staw Staroleśny (słow. Ľadové pleso), położony na wysokości 2057 m, o powierzchni 1,7 ha głębokości 17 m. Ze Zmarzłego Stawu Staroleśnego wypływa Staroleśny Potok (słow. Veľký Studený potok).
U wejścia do Doliny Staroleśnej znajduje się dawne schronisko Rainerowa Chatka i schronisko Bilika (słow. Bilíkova chata), a w górnej części doliny - Schronisko Zbójnickie (słow. Zbojnícka chata).
Przez Dolinę Staroleśną przebiegają szlaki turystyczne: niebieski znad Wodospadów Zimnej Wody do Schroniska Zbójnickiego i dalej przez przełęcz Rohatka (słow. Prielom) do Doliny Białej Wody oraz żółty (do 2013 r. jednokierunkowy) ze Schroniska Téryego (słow. Téryho chata) w Dolinie Małej Zimnej Wody przez przełęcz Czerwona Ławka (słow. Priečne sedlo) do Schroniska Zbójnickiego.
[wg ]

Zejście z Czerwonej Ławki do Dol. Staroleśnej; w tle Mały Lodowy ...