Caritas Diecezji Siedleckiej

Szpital św. Karola Boromeusza

Zespół szpitala św. Karola Boromeusza to dawny szpital miejski oraz klasztor Szarytek. Ufundował go Karol Stanisław Radziwiłł przed rokiem 1716 jako drewniany klasztor Sióstr Miłosierdzia św. Wincentego a Paulo - Szarytek sprowadzonych w celu prowadzenia szpitala i sierocińca. Budynek został wzniesiony w 1728, w latach 1795-1809 pełnił funkcję domu pomocy dla sierot, ludzi chorych i ubogich. W 1884 po usunięciu Szarytek zamieniony został na klasztor prawosławny oraz szpital św. Marii Magdaleny. W ...
Zespół szpitala św. Karola Boromeusza to dawny szpital miejski oraz klasztor Szarytek. Ufundował go Karol Stanisław Radziwiłł przed rokiem 1716 jako drewniany klasztor Sióstr Miłosierdzia św. Wincentego a Paulo - Szarytek sprowadzonych w celu prowadzenia szpitala i sierocińca. Budynek został wzniesiony w 1728, w latach 1795-1809 pełnił funkcję domu pomocy dla sierot, ludzi chorych i ubogich. W 1884 po usunięciu Szarytek zamieniony został na klasztor prawosławny oraz szpital św. Marii Magdaleny. W czasie I wojny światowej pełnił funkcję szpitala wojskowego. W 1918 do szpitala powróciły Szarytki. W tym czasie szpital zyskał nowego patrona - św. Karola Boromeusza. Obecnie budynki zajmuje Caritas Diecezji Siedleckiej (Centrum Wolontariatu, Centrum Integracji Społecznej, Jadłodajnia dla ubogich, Warsztat Terapii Zajęciowej, Środowiskowy Dom Samopomocy, Centrum Pomocy Interdyscyplinarnej oraz Wypożyczalnia Sprzętu Rehabilitacyjnego).

Pamiątkowe zdjęcie przed szpitalem wojskowym w Białej Podlaskiej.
    Szpital wojskowy w Białej Podlaskiej.