Osiedle Wanda

Osiedle domów jednorodzinnych, domów bliźniaczych i zabudowy szeregowej powstałe w od połowy lat 80. do lat 90. na wzniesieniu zwanym przed wojną Fuchsberg (460 m npm., obecnie bez nazwy). Wytyczono ulice: Smoczą, Szewską i ul. Kraka. Na mapach widoczne są plany rozbudowy osiedla (rezerwacja numerów dla domów).

Nazwa osiedla pochodzi od nazwy szybu kopalni Julia, który znajdował się w pobliżu i który do połowy lat 90. działał jako szyb wentylacyjny. Nazwa "Osiedle Wanda" była zamieszczana na ...

Nazwa osiedla pochodzi od nazwy szybu kopalni Julia, który znajdował się w pobliżu i który do połowy lat 90. działał jako szyb wentylacyjny. Nazwa "Osiedle Wanda" była zamieszczana na planach Wałbrzycha w latach 80. podobnie jak nazwy innych dzielnic i osiedli. Obecnie jest rzadko w użyciu. W związku z budową obwodnicy zachodniej Wałbrzycha prowadzona jest obecnie budowa u podnóża osiedla, co doprowadzi z pewnością do pogorszenia warunków życia mieszkańców osiedla i być może podważy sens jego rozbudowy. (moose)

Przyszła droga na osiedlu.
    Przyszła droga na osiedlu. Biegnie z tyłu domów przy ul. Szewskiej ...