Kino Tur (d. synagoga)

Synagoga

Synagoga została zbudowana w 1861 roku. Podczas II wojny światowej hitlerowcy zdewastowali synagogę. Po zakończeniu wojny budynek synagogi służył jako magazyn spółdzielni Społem. Na początku lat 70. budynek przebudowano, zacierając wszelkie ślady dawnej formy i funkcji. Dziś mieści się w nim kino TUR.

Murowany budynek synagogi pierwotnie był wybudowany na planie prostokąta, z węższą częścią frontową mieszczącą przedsionek, nad którym znajdował się babiniec. Okna były zamknięte półkoliście. Na ...

Murowany budynek synagogi pierwotnie był wybudowany na planie prostokąta, z węższą częścią frontową mieszczącą przedsionek, nad którym znajdował się babiniec. Okna były zamknięte półkoliście. Na południowo-zachodniej ścianie widnieje tablica upamiętniająca dawne przeznaczenie budynku.

Synagoga w Turku.
    Synagoga z wejściem od ul. Szerokiej zamieniona na magazyn