Kamienny Most

Zabytkowy most kamienny przebiega nad torami kolejowymi i łączy ulicę Jagiellońską z Czarnieckiego. Most, a tak właściwie to wiadukt powstał prawdopodobnie po roku 1891, choć istnieje pogląd, że mógł powstać już w 1870. Główne przęsło, początkowo stalowe, obecnie ma konstrukcję żelbetową. Wiadukt ma kamienne podpory i sklepienia 8 łuków (2 od strony południowej i 6 od strony północnej) oraz ceglane koleby i archiwolty (zewnętrzne elementy sklepienia). Wiadukt stanowił początkowo połączenie miasta ...
Zabytkowy most kamienny przebiega nad torami kolejowymi i łączy ulicę Jagiellońską z Czarnieckiego. Most, a tak właściwie to wiadukt powstał prawdopodobnie po roku 1891, choć istnieje pogląd, że mógł powstać już w 1870. Główne przęsło, początkowo stalowe, obecnie ma konstrukcję żelbetową. Wiadukt ma kamienne podpory i sklepienia 8 łuków (2 od strony południowej i 6 od strony północnej) oraz ceglane koleby i archiwolty (zewnętrzne elementy sklepienia). Wiadukt stanowił początkowo połączenie miasta z nowo powstałym placem targowym. W latach 2000-2002 wykonano gruntowny remont wiaduktu.

Kamienny Most - widok z ulicy Jagiellońskiej
    Widok Kamiennego Mostu z ulicy Jagiellońskiej