Kościół św. Floriana (dawny)

Kościół pw. św. Floriana w Opatowie powstał z inicjatywy klasztoru św. Wincentego we Wrocławiu i do niego przez pierwsze wieki należał. Jego pierwotny wygląd nie jest znany. W XIV w. powstał kościół z drzewa modrzewiowego, jednak i w tym wypadku nie wiadomo jak wyglądał. W 1829 r., dzięki fundacji Hipolita Rychłowskiego (ówczesny dzierżawca Opatowa) kościół otrzymał nowy wygląd, który na obrazie uwiecznił Stanisław Szembek ( obraz olejny << Po nabożeństwie w Opatowie ...
Kościół pw. św. Floriana w Opatowie powstał z inicjatywy klasztoru św. Wincentego we Wrocławiu i do niego przez pierwsze wieki należał. Jego pierwotny wygląd nie jest znany. W XIV w. powstał kościół z drzewa modrzewiowego, jednak i w tym wypadku nie wiadomo jak wyglądał. W 1829 r., dzięki fundacji Hipolita Rychłowskiego (ówczesny dzierżawca Opatowa) kościół otrzymał nowy wygląd, który na obrazie uwiecznił Stanisław Szembek ( obraz olejny << Po nabożeństwie w Opatowie ) . Wspomniana budowla została rozebrana w 1899 r., by ustąpić miejsce nowej murowanej, w stylu neoromańskim.

Nieistniejący już drewniany kościół w Opatowie. Fotograf: Muecke ...