Grodzisko (Przystronie)

Schweden Schanze, Szwedzki Wał, Szwedzki Szaniec

IX w.
XI - XIII w.

Na zachód od Przystronia, po prawej stronie drogi w kierunku Ligoty Wielkiej, znajduje się ciekawy obiekt archeologiczny. Miejsce to stanowi pozostałość po grodzisku typu pierścieniowatego, funkcjonującym we wczesnym średniowieczu. Założono je w miejscu o wybitnych walorach obronnych, z trzech stron otoczonych skarpami, w tym niemal pionowo spadającymi w dół stokami wąwozu, jaru potoku Krasawa. Fortalicjum ma wydłużony ksztzałt (z góry przypomina kroplę wody) i zajmuje powierzchnię ponad 4 ha. Zostało ...
Na zachód od Przystronia, po prawej stronie drogi w kierunku Ligoty Wielkiej, znajduje się ciekawy obiekt archeologiczny. Miejsce to stanowi pozostałość po grodzisku typu pierścieniowatego, funkcjonującym we wczesnym średniowieczu. Założono je w miejscu o wybitnych walorach obronnych, z trzech stron otoczonych skarpami, w tym niemal pionowo spadającymi w dół stokami wąwozu, jaru potoku Krasawa. Fortalicjum ma wydłużony ksztzałt (z góry przypomina kroplę wody) i zajmuje powierzchnię ponad 4 ha. Zostało otoczone potężnymi, kamienno - ziemnymi wałami, częściowo czytelnymi do dziś. Najlepiej zachowały się one od strony wschodniej obiektu. Przypuszcza się, że gród ten, znany archeologom co najmniej od XIX wieku i nazwany typowo dla obiektów, których historii nie znano Szwedzkim Okopem (Schweden Schanze), podlegał wpływom Państwa Wielkomorawskiego, podobnie jak nieodległa Niemcza. (moose za Karolina Kot - Strażnicyczasu.pl)

Zdjęcie lotnicze wczesnośredniowiecznego grodziska w Przystroniu. ...
    Grodzisko Przystronie (Szwedzki Okop) nad jarem potoku Krasawa. ...