Kościół Matki Bożej Częstochowskiej

1728 r.

Kościół znajduje się tuż obok Kościoła św. Doroty. Jest to świątynia filialna, która straciła na znaczeniu po wybudowaniu Kościoła św. Doroty. Obecnie obiekt jest nieczynny z powodu złego stanu technicznego i co za tym idzie potrzeby remontu.
Świątynia pochodzi z 1728 roku. Początkowo to właśnie tu znajdował się cudowny obraz Matki Boskiej Licheńskiej. Po utracie funkcji sakralnej uległ niemalże całkowitemu zniszczeniu . Znajduje się tu Kaplica Krzyża Świętego, w której mieści się ostrzelany krucyfiks ...
Świątynia pochodzi z 1728 roku. Początkowo to właśnie tu znajdował się cudowny obraz Matki Boskiej Licheńskiej. Po utracie funkcji sakralnej uległ niemalże całkowitemu zniszczeniu . Znajduje się tu Kaplica Krzyża Świętego, w której mieści się ostrzelany krucyfiks ( krucyfiks został ostrzelany przez niemiecką nauczycielkę) . Kościół został odbudowany w latach 1969-1971 i od tego momentu pełni funkcję kościoła filialnego. Składa się z kościoła górnego i kościoła dolnego .

Kościół św. Doroty.
    Widok z dzwonnicy.