Kaskady wodne na Grajcarku

Sopotnicki Potok

Most Zakochanych

Potok Grajcarek

Grajcarek – potok, dopływ Dunajca. Płynie u podnóża Małych Pienin i Beskidu Sądeckiego, powstaje w Jaworkach z połączenia Białej i Czarnej Wody. Płynie przez Jaworki, Szlachtową i uchodzi do Dunajca w Szczawnicy, tuż powyżej charakterystycznej skały Kotuńka, na wysokości 430 m n.p.m. Zaraz za skrzyżowaniem dróg jest most, pod którym płynie Grajcarek, a za mostem zaczyna się Droga Pienińska.
Za źródła Grajcarka są uznawane źródła Białej Wody, znajdujące się na wysokości ok. 950 m n.p.m. Powierzchnia ...
Za źródła Grajcarka są uznawane źródła Białej Wody, znajdujące się na wysokości ok. 950 m n.p.m. Powierzchnia zlewni 85,5 km², długość od źródeł do ujścia ok. 15 km, a średni spadek 3,5%. Płynie w ogólnym kierunku ze wschodu na zachód doliną, która jest też granicą pomiędzy Pieninami a Beskidem Sądeckim. Większymi lewobrzeżnymi dopływami Grajcarka są: Skalski Potok, Kamionka (wypływająca z Wąwozu Homole), Krupianka, Czerszla, Pałkowski Potok, Klimentowski Potok. Prawobrzeżnymi dopływami są: Stary Potok, Sielski Potok, Szlachtowski Potok, Sopotnicki Potok, Skotnicki Potok. Dno Grajcarka jest kamieniste. Rzeka ma duże przybory powodziowe. W górnej części biegu ma naturalne przeważnie koryto i obfituje w ryby. Uregulowany jest nieduży odcinek w obrębie Jaworek oraz cały niemal odcinek w obrębie Szczawnicy, miejscami rzeka płynie tu ciasnym i wysokim betonowym korytem.
Przez miejscową ludność był nazywany Szczawnickim Potokiem, Ruskim Potokiem lub Ruską Wodą. Walery Eljasz pisze: „Potok przez Szczawnicę płynący od wschodu na zachód zwie się Ruską Wodą, bo poczyna się wśród osad ruskich.” (przed Akcją Wisła położone nad nim wsie Szlachtowa, Jaworki, Biała Woda i Czarna Woda zamieszkiwali Rusini – zob. Ruś Szlachtowska). Nazwę Grajcarek nadali mu turyści i kuracjusze szczawniccy pod koniec XIX wieku. Pochodzi od tego, że kuracjusze uzdrowisk szczawnickich wrzucali do niego drobne monety – grajcary.

Kolano Dunajca z ujściem Grajcarka
    Szczawnica. Restauracja "Grajcarek" nad potokiem o tej samej nazwie.
    Potok Grajcarek w Szczawnicy.
    Potok Grajcarek w Szczawnicy, na wysokości Parku Dolnego - widok ...
    Potok Grajcarek, oraz dolna stacja kolei linowej Palenica w Szczawnicy.
    Widok od strony Mostu Zakochanych na budynek w remoncie i rozbudowie ...
    Widok przez potok Grajcarek na hotel Szczawnica Park Resort.
    komentarze: 1
    Hotel Szczawnica Park Resort, po lewej Apartamenty Park. https://polska-org.pl/9531340,foto.html?idEntity=8687348
    komentarze: 2
    Potok Grajcarek w tle Most Zakochanych i Apartamenty Park. https://polska-org.pl/8687349,foto.html?idEntity=8687348
    Restauracja "Grajcarek" nad potokiem o tej samej nazwie.

Potok Grajcarek na innych fotografiach