Kościół ewangelicki (ruina)

Evangelische Kirche

Istnieje częściowo

Jeden z kościołów lwóweckich, wzniesiony staraniami ówczesnego dziedzica Lwówka, sędziego poznańskiego Łukasza Bnińskiego. Świątynię wybudowano wg projektu architekta Antoniego Höhne w latach 1778-79 przy obecnej ulicy Emilii Sczanieckiej (kiedyś: Aleje, w czasach zaborów Alee lub Schwanstrasse - zamiennie Vorstadt Schwan), sytuując obok niej cmentarz, a następnie - zachowane w stanie nienaruszonym do dnia dzisiejszego - pastorówkę i organistówkę. Kościół, nieczynny od roku 1945, znajduje się obecnie ...
Jeden z kościołów lwóweckich, wzniesiony staraniami ówczesnego dziedzica Lwówka, sędziego poznańskiego Łukasza Bnińskiego. Świątynię wybudowano wg projektu architekta Antoniego Höhne w latach 1778-79 przy obecnej ulicy Emilii Sczanieckiej (kiedyś: Aleje, w czasach zaborów Alee lub Schwanstrasse - zamiennie Vorstadt Schwan), sytuując obok niej cmentarz, a następnie - zachowane w stanie nienaruszonym do dnia dzisiejszego - pastorówkę i organistówkę. Kościół, nieczynny od roku 1945, znajduje się obecnie w stanie ruiny, za wyjątkiem odrestaurowanej, pełnej uroku wieży, górującej nad najstarszą częścią wielkopolskiego miasteczka.
Za portalem Polska Niezwykła

Lwówek (nowotomyskie), gospoda, kościół.