Park krajobrazowy

Schloss Park, Park dworski

XVIII w.

Pośrodku wsi Śliwno rozciąga się park krajobrazowym o pow. 8,7 ha. Pomimo zaniedbania na jego obszarze dostrzec można pozostałości ciekawego zagospodarowania - ślady założenia regularnego (najstarsza część w stylu francuskim występuje po stronie wsch. parku) z poł. XVIII w. (np. aleje grabowe), staw i kopce. Uwagę przykuwa stara aleja kasztanowa prowadząca od głównego wejścia w kierunku nowego dworu. Rosną tutaj drzewa, które osiągnęły pomnikowe rozmiary, m.in. dąb „Rycerski” o obw. 510 cm i buk ...
Pośrodku wsi Śliwno rozciąga się park krajobrazowym o pow. 8,7 ha. Pomimo zaniedbania na jego obszarze dostrzec można pozostałości ciekawego zagospodarowania - ślady założenia regularnego (najstarsza część w stylu francuskim występuje po stronie wsch. parku) z poł. XVIII w. (np. aleje grabowe), staw i kopce. Uwagę przykuwa stara aleja kasztanowa prowadząca od głównego wejścia w kierunku nowego dworu. Rosną tutaj drzewa, które osiągnęły pomnikowe rozmiary, m.in. dąb „Rycerski” o obw. 510 cm i buk o obw. 330 cm.

Kilka widoków ze Śliwna
    Śliwno. Dwór Śliwno, kamień Schillera w parku dworskim (fragment ...