Kamienica nr 147 (dawna), ul. Marszałkowska, Warszawa
maras - Administrator: "(...) śledzie zwyczajne i pocztowe. (...)" - a cóż to takiego było śledzie pocztowe?!
Klasztor Kanoników Regularnych Laterańskich, Kraków
sawa: Jestem zszokowana tym, że tak sobie można było przerabiać obraz wg własnego "widzimisię", a który dla wiernych jest świętością, a dla historyków cenny i wyjątkowy.
Ptak - rzeźba plenerowa, Wrocław
maras - Administrator: Ja gdzieś już to widziałem... ale chyba gdzie indziej... Co to za rzeźba? Kto jest autorem?
Krajowy Festiwal Piosenki Polskiej, Opole
maras - Administrator: Andrzej popraw datowanie.
Brama główna, Wrocław
SyG: "Boisko (pole) sportowe (im.) Hermann'a Göring'a"
Most im. Joachima Halupczoka, Opole
Petroniusz (admin): Super kładka.

Rigo.
Rigo.
Rigo.
Rigo.
Rigo.
Rigo.
Rigo.
Rigo.
Rigo.

Montownia Płytek Obwodów Drukowanych na Szczawienku
Autor: Petroniusz (admin)°, Data dodania: 2020-03-25 22:42:29, Aktualizacja: 2020-03-25 22:52:10, Odsłon: 400

Montownia Płytek Obwodów Drukowanych to fabryka Zakładów Radiowych "Unitra-Diora" w Dzierżoniowie przy ul. Świdnickiej 28, której budowę zaplanowano pod koniec roku 1975 roku na terenie wałbrzyskiego Szczawienka, między ul. Henryka Wieniawskiego a mleczarnią położoną przy ul. Jurija Gagarina. Obiekt nigdy nie powstał.
Na wiele lat wcześniej, zanim na szczawieńskich polach wybudowano markety Auchan i Castorama, bo już w roku 1975, powstał projekt budowy w tym miejscu Montowni Płytek Obwodów Drukowanych należących do Zakładów Radiowych "Unitra-Diora" w Dzierżoniowie przy ul. Świdnickiej 28.

Plan projektowanej montowni płytej dzierżoniowskiej Diory.

Według projektu w dwóch etapach miały powstać budynki (numer w nawiasie to numer na planie):
1. Etap pierwszy:
  • wydział montażu płytek (4),
  • budynek energetyczno-techniczny (5),
  • magazyn materiałów łatwopalnych (6),
  • magazyn olei i smarów (7),
  • portiernia (9) - drogę dojazdową zaplanowano od strony Mleczarni przy ul. Gagarina,
  • śmietnik (10).
2. Etap drugi:
  • budynek administracyjny (1),
  • wydział montażu (dwie wersje usytuowania - 2a i 2b),
  • wydział mechaniczny i tworzyw sztucznych (3),
  • stołówka (8).

Ponadto planowano budowę parkingu samochodowego (P) i zarezerwowanie terenu pod budowę bocznicy kolejowej.

Projekt, który wyszedł spod pióra Unipro - Biuro Projektowo-Technologiczne Przemysłu Elektronicznego i Elektrotechnicznego w Warszawie przy ul. Żurawiej nr 22, oddział w Krakowie przy ul. Różyckiego nr 3, nigdy nie wszedł w fazę realizacji.

/ / / /
moose (administrator) | 2020-03-26 10:19:49
Łał. A bocznica? Od petrobazy?
Petroniusz (admin) | 2020-03-26 20:10:34
Raczej nie. Rezerwa terenu na planie kończy się na tyłach domu . Tak jakby planowano ją poprowadzić od drugiej strony, może bezpośrednio od linii kolejowej ze Szczawienka do Szczawna-Zdroju?
Kalot | 2020-03-27 10:39:48
To wymagałoby usypania sporego nasypu, zważywszy na różnicę wysokości między linią (wiadukt na Wieniawskiego) a planowany miejscem.
Petroniusz (admin) | 2020-04-02 20:47:29
Nie wiem, tylko gdybam. Dziwię się, że nie zaplanowano bocznicy od strony "petrobazy". Prosty odcinek wypadałby centralnie między mleczarnią a planowaną montownią. Może "petrobaza" była wtedy na jakiejś liście przedsiębiorstw o szczególnym znaczeniu, dlatego nie wzięto tej alternatywy pod uwagę?
Ciekawa teoria, może coś w tym być.