Szpital (nieczynny)

Choć oficjalne otwarcie szpitala w Nowym Targu przypadło na pierwszy dzień nowego roku 1914, przygotowania do budowy obiektu trwały już od lat 80. XIX wieku. Na rzecz tej inwestycji przekazywano darowizny pieniężne, prywatne grunty, pisano też liczne petycje do monarchy w Wiedniu. Cesarz austriacki wyraził zgodę na budowę i w grudniu 1913 roku budynek był już gotowy. Szpital w Nowym Targu nosił początkowo imię cesarza Austro-Węgier, Franciszka Józefa Habsburga, któremu ów cesarz nadał status szpitala ...
Choć oficjalne otwarcie szpitala w Nowym Targu przypadło na pierwszy dzień nowego roku 1914, przygotowania do budowy obiektu trwały już od lat 80. XIX wieku. Na rzecz tej inwestycji przekazywano darowizny pieniężne, prywatne grunty, pisano też liczne petycje do monarchy w Wiedniu. Cesarz austriacki wyraził zgodę na budowę i w grudniu 1913 roku budynek był już gotowy. Szpital w Nowym Targu nosił początkowo imię cesarza Austro-Węgier, Franciszka Józefa Habsburga, któremu ów cesarz nadał status szpitala publicznego i powszechnego. Po niemal 100 latach funkcjonowania stoi opuszczony. Istnieją plany rewitalizacji i przekształcenia go w hospicjum. Za .

Stary szpital w Nowym Targu. Źródło: NAC, sygn.: 3/1/0/9/4409.