ul. 1 Maja, Jelenia Góra
maras - Administrator: Ciekawostka :) Datę górną poprawiłem uwzględniając w opisie datę obiegu tej pocztówki :)
Kamienica nr 57, ul. 1 Maja, Jelenia Góra
chrzan233: Po lewej kamienica przy 1 Maja 55, dopisałem do obiektu.
Pałac Schaffgotschów w Czernicy, Czernica
Tado: Wiarygodny opis zdarzenia, historii zamku i wsi - . Fragment w przekł. Google (całość przekładu b.d.): ''Można tu jeszcze wspomnieć o tragicznym wydarzeniu rodzinnym, które miało miejsce na zamku Langenau. 30 kwietnia 1672 roku Oswald von Lest zadźgał nożem swojego młodszego brata Mikołaja w wyniku kłótni, która wybuchła podczas uczty. Morderca ...
Wnętrza, Wrocław
maras - Administrator: Wymiana na lepszy skan.
Wieprzyce
dariuszfaranciszek: Proszę o przypisanie do obiektu
Kamienica nr 1, ul. Spychalskiego Stanisława, Opole
kitapczy: Koszyk przedstawił w swych wspomnieniach opis Zaodrza, którego już nie ma. Jak pisał: "W miejsce rozebranych bądź też zniszczonych pożarami starych, krytych gontem domów budowano kilkupiętrowe kamienice czynszowe z ciasnymi mieszkaniami. Mieszkanie składało się przeważnie tylko z izby i kuchni. Nie znano łazienek, ustępy stawiane były na podwórzach. Ludność przedmieścia musiała żyć bardzo skromnie, ...

Rigo.
Rigo.
Rigo.
T.Rex
J. Budziński z Kłodzka

Stanisław Fischer (1879-1967) - dziejopis ziemi bocheńskiej

Przy wejściu głównym do bocheńskiego muzeum stoi rzeźba przyścienna przedstawiająca Stanisława Fischera – fundatora, założyciela, pierwszego kustosza i obecnego patrona muzeum, profesora gimnazjum i dziejopisa ziemi bocheńskiej, ufundowana w 1997 roku przez samorząd miasta Bochni.

Przy wejściu głównym do bocheńskiego muzeum stoi rzeźba przyścienna przedstawiająca Stanisława Fischera – fundatora, założyciela, pierwszego kustosza i obecnego patrona muzeum, profesora gimnazjum i dziejopisa ziemi bocheńskiej, ufundowana w 1997 roku przez samorząd miasta Bochni.

Przedstawia realistyczną postać z książką („Historia”) w prawej, oraz z kapeluszem w lewej ręce. Rzeźba odlana w brązie ma wysokość 1,93 m i osadzona jest na metrowym cokole z piaskowca, na którym znajduje się napis informacyjny. Autorem jest prof. Czesław Dźwigaj.

STANISŁAW FISCHER – urodził się 27 stycznia 1879 r. w Wieliczce. Po ukończeniu studiów polonistycznych na Uniwersytecie Jagiellońskim, poświęcił się pracy pedagogicznej w gimnazjach galicyjskich – najpierw w Wadowicach, później w Bochni. Od 1909 do 1934 roku uczył w gimnazjum bocheńskim, m. in. języka polskiego, łaciny, propedeutyki filozofii, logiki, historii i psychologii. W tym czasie coraz wyraźniej rysuje jego fascynacja historią, i to w szczególności problematyką lokalną w rozumieniu powiatu bocheńskiego. Działalność badawcza z zakresu historii, archeologii, etnografii, historii sztuki, była dlań równie istotna, co kilkudziesięcioletnia działalność kolekcjonerska, której uwieńczeniem było dzieło jego życia – muzeum bocheńskie, otwarte w 1959 roku. W kolekcji, którą podarował utworzonej instytucji muzealnej, obok dawnej rzeźby ludowej i malarstwa, starodruków, rękopisów, była licznie reprezentowana kartografia salinarna, pergaminowe dokumenty staropolskie, dawne księgi żupne, pamiątki cechowe, militaria, zabytki archeologiczne. Świetnie poznał kopalnię soli, którą wielokrotnie przemierzał z notesem i szkicownikiem. Docierał do miejsc dziś już przeważnie niedostępnych a fascynujących, które utrwalił w cyklu rysunków, akwarel, a także prac olejnych. Stanisław Fischer zmarł 27 kwietnia 1967 r. w Bochni. Pozostawił w rękopisach kilkanaście tomów wypisów z dokumentów źródłowych, przechowywanych wraz z większością spuścizny w Muzeum oraz wiele publikacji naukowych i popularno-naukowych z zakresu historii regionu i żupy bocheńskiej.

23 września 2003 r. profesor Stanisław Fischer otrzymał pośmiertnie medal „Sprawiedliwy Wśród Narodów” przyznawany przez Instytut YAD VASHEM. Medal na ręce rodziny Profesora wręczył ówczesny Ambasador Izraela w Polsce – Szewach Weiss.

Na podstawie opracowania Jana Flaszy, dyrektora Muzeum w Bochni.

/ / / / 17-20 / /