Pomnik Stanisława Fischera

Pomnik Stanisława Fischera, znajdująca się przy wejściu do siedziby Muzeum jego imienia.
Pomnik profesora Stanisława Fischera stoi przy wejściu głównym do muzeum, którego jest patronem. Ufundowany został w 1997 roku tj. w 30 -tą rocznicę jego śmierci. Rzeźba wieńczy prosty cokół z napisem na ścianie frontowej: „STANISŁAW FISZER 1879 – 1967. FUNDATOR, ZAŁOŻYCIEL, PIERWSZY KUSTOSZ MUZEUM, PROFESOR GIMNAZJUM, DZIEJOPIS ZIEMI BOCHEŃSKIEJ. W 30 – LECIE ŚMIERCI 27.IV.1997 ...
Pomnik profesora Stanisława Fischera stoi przy wejściu głównym do muzeum, którego jest patronem. Ufundowany został w 1997 roku tj. w 30 -tą rocznicę jego śmierci. Rzeźba wieńczy prosty cokół z napisem na ścianie frontowej: „STANISŁAW FISZER 1879 – 1967. FUNDATOR, ZAŁOŻYCIEL, PIERWSZY KUSTOSZ MUZEUM, PROFESOR GIMNAZJUM, DZIEJOPIS ZIEMI BOCHEŃSKIEJ. W 30 – LECIE ŚMIERCI 27.IV.1997 R. SAMORZĄD M. BOCHNI”. Na cokole postać profesora, który w prawej ręce trzyma książkę „Historia", a w opuszczonej lewej ręce kapelusz. Figura, której autorem jest prof. Czesław Dźwigaj wykonana została w brązie, a jej wysokość wynosi 1,93 m.
Pokaż więcej Pokaż mniej
  • Przy wejściu głównym do bocheńskiego muzeum stoi rzeźba przyścienna przedstawiająca Stanisława Fischera – fundatora, założyciela, pierwszego kustosza i obecnego patrona muzeum, profesora gimnazjum i dziejopisa ziemi bocheńskiej, ufundowana w 1997 roku przez samorząd miasta Bochni.

Pomnik Stanisława Fischera znajdujący się przed wejściem do siedziby ...