Most na Wyspę Jaskółczą

Odra Zachodnia w Szczecinie

Most graniczny Gryfino - Mescherin (Odra Zachodnia)

Most nad Odrą Zachodnią (A6)

Odra Zachodnia

Westoder

Odra Zachodnia (niem. Westoder) – rzeka, zachodnie, lewe ramię rzeki Odry od miejscowości Widuchowa. Do Skośnicy jest pierwotnym korytem Odry, jednak obecnie większość jej wód płynie Odrą Wschodnią. Stanowi śródlądową drogę wodną połączoną z Kanałem Hohensaaten-Friedrichsthal.

Rzeka płynie w Dolinie Dolnej Odry, wytyczając razem z Odrą Wschodnią obszar zwany Międzyodrzem, na którym został utworzony Park Krajobrazowy Dolina Dolnej Odry. Obszar Międzyodrza obejmuje fluwiogeniczne torfowiska i mokradła ...

Rzeka płynie w Dolinie Dolnej Odry, wytyczając razem z Odrą Wschodnią obszar zwany Międzyodrzem, na którym został utworzony Park Krajobrazowy Dolina Dolnej Odry. Obszar Międzyodrza obejmuje fluwiogeniczne torfowiska i mokradła poprzecinane siecią kanałów i starorzeczy, z którymi Odra Zachodnia jest połączona.

Siadło Dolne nad Odrą Zachodnią.
    Statki na Odrze. Na pierwszym planie radziecki statek "Salechard".