Biblioteka i Izba Pamiątek w Grabowie nad Prosną

Klasztor Franciszkanów

1642 r.

Klasztor pofranciszkański, barokowy, wzniesiony po 1642, obecnie biblioteka i Izba Pamiątek prezentująca zbiory związane z profesorem Teofilem Ciesielskim i doktorem Władysławem Biegańskim. Budynek dawnego klasztoru przylega do kościoła od południa. Jest murowany z cegły i otynkowany. Pierwotnie wzniesiony został zapewne na planie czworoboku, obecne jego odbudowane dwa skrzydła usytuowane są na planie o kształcie zbliżonym do litery T. Krótsze ramię skierowane jest prostopadle do budynku kościoła, ...
Klasztor pofranciszkański, barokowy, wzniesiony po 1642, obecnie biblioteka i Izba Pamiątek prezentująca zbiory związane z profesorem Teofilem Ciesielskim i doktorem Władysławem Biegańskim. Budynek dawnego klasztoru przylega do kościoła od południa. Jest murowany z cegły i otynkowany. Pierwotnie wzniesiony został zapewne na planie czworoboku, obecne jego odbudowane dwa skrzydła usytuowane są na planie o kształcie zbliżonym do litery T. Krótsze ramię skierowane jest prostopadle do budynku kościoła, natomiast dłuższe — równoległe.

Pozdrowienia z Grabowa.
    Grabów nad Prosną.