ul. 1 Maja, Jelenia Góra
maras - Administrator: Ciekawostka :) Datę górną poprawiłem uwzględniając w opisie datę obiegu tej pocztówki :)
Kamienica nr 57, ul. 1 Maja, Jelenia Góra
chrzan233: Po lewej kamienica przy 1 Maja 55, dopisałem do obiektu.
Pałac Schaffgotschów w Czernicy, Czernica
Tado: Wiarygodny opis zdarzenia, historii zamku i wsi - . Fragment w przekł. Google (całość przekładu b.d.): ''Można tu jeszcze wspomnieć o tragicznym wydarzeniu rodzinnym, które miało miejsce na zamku Langenau. 30 kwietnia 1672 roku Oswald von Lest zadźgał nożem swojego młodszego brata Mikołaja w wyniku kłótni, która wybuchła podczas uczty. Morderca ...
Wnętrza, Wrocław
maras - Administrator: Wymiana na lepszy skan.
Wieprzyce
dariuszfaranciszek: Proszę o przypisanie do obiektu
Kamienica nr 1, ul. Spychalskiego Stanisława, Opole
kitapczy: Koszyk przedstawił w swych wspomnieniach opis Zaodrza, którego już nie ma. Jak pisał: "W miejsce rozebranych bądź też zniszczonych pożarami starych, krytych gontem domów budowano kilkupiętrowe kamienice czynszowe z ciasnymi mieszkaniami. Mieszkanie składało się przeważnie tylko z izby i kuchni. Nie znano łazienek, ustępy stawiane były na podwórzach. Ludność przedmieścia musiała żyć bardzo skromnie, ...

Rigo.
Rigo.
Rigo.
T.Rex
J. Budziński z Kłodzka

Bo oni to my, a my to już mgła

W Nysie po wojnie tylko jedna ulica z trzech głównych wychodzących z rynku, zachowała swoją przedwojenną nazwę.

/ /
/ / / / / /