Kościół ewangelicki (dawny)

lata 60-70-te XX w.

Pomiędzy ulicą Bydgoską, a ulicą Wiejską w północnej części miasta na niewielkim wzniesieniu znajdował się kościół ewangelicki. Wybudowano go w 1862 r., a jego powstanie wspierał król pruski. Świątynię wybudowano w stylu neogotyckim z licznymi przyporami i kwiatonami. W środku znajdowała się drewniana empora. Po II wojnie światowej, gdy ewangelicy wyjechali z miasta kościół służył jako magazyn. W latach 60 i 70 XX w. rozebrało go 4 „śmiałków”. Wydarzenia te spowodowały zmianę ...
Pomiędzy ulicą Bydgoską, a ulicą Wiejską w północnej części miasta na niewielkim wzniesieniu znajdował się kościół ewangelicki. Wybudowano go w 1862 r., a jego powstanie wspierał król pruski. Świątynię wybudowano w stylu neogotyckim z licznymi przyporami i kwiatonami. W środku znajdowała się drewniana empora. Po II wojnie światowej, gdy ewangelicy wyjechali z miasta kościół służył jako magazyn. W latach 60 i 70 XX w. rozebrało go 4 „śmiałków”. Wydarzenia te spowodowały zmianę w krajobrazie kulturowym miasta oraz utratę dziedzictwa materialnego, które pozostawili po sobie osadnicy niemieccy.
Za stroną Gminy Wyrzysk.

Wyrzysk - wybrane budynki z końca XIX wieku.