Studio Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej

Studio Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej − jedno z pięciu polskich studiów animacji powstałych w Polsce Ludowej.

Zostało założone w 1947 roku przez braci Zdzisława i Macieja Lachura oraz Władysława Nehrebeckiego, Leszka Lorka, Alfreda Ledwiga, Mieczysława Poznańskiego, Aleksandra Rohozińskiego, Wiktora Sakowicza, Rufina Struzika i Wacława Wajsera. Studio rozpoczęło działalność 1 września 1947 roku jako Eksperymentalne Studio Filmów Rysunkowych działające przy redakcji Trybuny Robotniczej W 1948 ...

Zostało założone w 1947 roku przez braci Zdzisława i Macieja Lachura oraz Władysława Nehrebeckiego, Leszka Lorka, Alfreda Ledwiga, Mieczysława Poznańskiego, Aleksandra Rohozińskiego, Wiktora Sakowicza, Rufina Struzika i Wacława Wajsera. Studio rozpoczęło działalność 1 września 1947 roku jako Eksperymentalne Studio Filmów Rysunkowych działające przy redakcji Trybuny Robotniczej W 1948 roku przeniesiono wytwórnię z Katowic do Wisły, gdzie przygotowało pierwszy film rysunkowy "Czy to był sen ?" w reżyserii Zdzisława Lachura. óźniej wytwórnia osiadła w Bielsku-Białej. W 1952 roku spółdzielcza placówka została włączona do państwowej kinematografii. Od 1 stycznia 1956 r. wytwórnia, podlegająca dotąd dyrekcji łódzkiej rozpoczęła samodzielną działalność jako Studio Filmów Rysunkowych.

Pierwsze filmy studia były przeznaczone dla osób dorosłych. Filmy wykonywane były metodą poklatkową, czyli klatka po klatce, jednak ostatni film studia – Gwiazda Kopernika – był wykonany techniką komputerową.

Jest spora grupa ludzi, bez których trudno sobie wyobrazić historie ...
    Studio Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej.