MENU
Widok z nasypu kolejowego. Na dole kotłownia murowana z kamienia i cegły klinkierowej.

Dodał: Danuta B.° - Data: 2005-12-05 21:06:20 - Odsłon: 2824
listopad 2005


Nimptsch - Niemcza



1) Brauerei Robert Galle 1865 - 1874

Brauerei Gottlieb Schmidt 1874 - 1885

Brauerei und Mälzerei Julius Albert Schmidt 1885 - 1909

Stadtbrauerei, Inh. Frau Dr. Selma Schulz 1909 - 1914

Stadtbrauerei Nimptsch, Pä. M. Furch 1914 - 1920



2) Brauerei R. Zeisel 1880 - 1888

Brauerei Ritter 1888 - 1895

Ritter`sche Brauerei Gebr. Gerber 1895 - 1907

Brauerei Schubert 1907 - 1910

za www.schlesien-bonn.de/podukte/brauereiverzln.htm

  • /foto/3355/3355897m.jpg
    1902
  • /foto/5757/5757793m.jpg
    1905 - 1909
  • /foto/9396/9396345m.jpg
    1912
  • /foto/128/128201m.jpg
    1925
  • /foto/59/59781m.jpg
    2005
  • /foto/59/59782m.jpg
    2005
  • /foto/59/59783m.jpg
    2005
  • /foto/59/59784m.jpg
    2005
  • /foto/59/59785m.jpg
    2005
  • /foto/59/59786m.jpg
    2005
  • /foto/59/59787m.jpg
    2005
  • /foto/59/59789m.jpg
    2005
  • /foto/59/59790m.jpg
    2005
  • /foto/59/59791m.jpg
    2005
  • /foto/59/59792m.jpg
    2005
  • /foto/59/59803m.jpg
    2005
  • /foto/59/59806m.jpg
    2005
  • /foto/9513/9513779m.jpg
    2006
  • /foto/378/378878m.jpg
    2008
  • /foto/357/357855m.jpg
    2010
  • /foto/3941/3941916m.jpg
    2013
  • /foto/5529/5529137m.jpg
    2015
  • /foto/5529/5529138m.jpg
    2015
  • /foto/8724/8724025m.jpg
    2020
  • /foto/10355/10355208m.jpg
    2023
  • /foto/10357/10357977m.jpg
    2023

Danuta B.°

Poprzednie: Słodownia (dawna) Strona Główna Następne: Słodownia (dawna)


Festung | 2005-12-05 23:02:56
Jakie to mechanizmy powodują, że w Polsce nie można produkować piwa? Czy takiego obiektu nie można zostawić następnym pokoleniom, jako pamiątki kultury technicznej? To są oczywiście pytania retoryczne.
Tadeusz R | 2005-12-06 11:56:41
Jednocześnie smutne pytania "Kto nami rządzi"
teresa, teresa kozlowski | 2006-08-10 23:58:50
Jakie mechanizmy ? Mechanizmy wolnego rynku.
albert | 2005-12-06 09:48:26
Tylko kto będzie łożył forsę na utrzymanie takich pamiątek
Tadeusz R | 2005-12-06 11:58:08
Wystarczyło by aby nie kradł
albert | 2005-12-06 09:49:56
Nazwa "Piast Browary Dolnośląskie" ma się nijak do obiektu
Danuta B. | 2005-12-06 11:30:15
Ostatni gospodarz obiektu, co wynikało z pieczątek na fruwających po budynku dokumentach.
klapador | 2006-08-10 14:16:37
Słodownia-miejsce pracy mojego wujka,zwiedziłem ją całą od dołu do góry,niestety wtedy jeszcze nie zwracałem uwagi na szczegóły
mlose | 2006-08-10 15:04:57
Podobnej destrukcji ulega browar w Sobótce Górce, wraz z całym kompleksem urbanistycznym w skład którego wchodzą zbiorniki i urządzenia wodne, park i zabudowania przyzamkowe. W Bierutowie zaś imponująca cukrownia. Mnie najbardziej przeraża, że wśród administratorów tych obiektów nie znajdzie się nikt kto by je skutecznie zabezpieczył na lepsze czasy. To jest jakś dramat, smutny dowód prostactwa nszego spoleczeństwa.
Danuta B. | 2006-08-10 16:23:22
Przykro powiedzieć, ale to MY niszczymy te obiekty. Większość z nich to kopalnie materiałów budowlanych, jak to się eufemistycznie określa - pozyskiwanie. Wycina się dobre elementy drewniane, stalowe, cegłą też nikt nie gardzi. Co z tego, że to nie ja, nie Neo, czy ktokolwiek z naszych forumowiczów. To sie dzieje w NASZYCH czasach i za NASZYM przyzwoleniem. Zostaniemy kiedyś przez potomnych rozliczeni jako społeczeństwo, bez wyjątków.
albert | 2008-01-10 11:42:27
Varisella kupił browar w Sobótce, jaki w Boguszowie, Radkowie i Ziębicach tylko po to żeby je zamknąć. Nie wspominając już o browarach wrocławskich. Odkąd Carlsberg zlikwidował Browar Piastowski nigdy w życiu do ust nie wezmę Piasta warzonego w Szczecinie.
PP | 2008-01-10 13:10:37
To co obecnie sprzedaje się p.n. piwo koło piwa nawet nie przelatywało. Po prostu miesza się koncentrat z wodą, alkoholem i po dodaniu CO2 oferuje się nieświadomym klientom. Ten produkt ma dokładnie tyle wspólnego z piwem ile tzw. "bełt" z winem, albo jeszcze mniej. Oczywiście do produkcji tego nędznego ersatzu browary nie są potrzebne. O warzeniu mowy być nie może!
rysse | 2008-01-10 13:40:09
Ul. Bokserska w Warszawie - tam robi się wszystko - Piasta, Bosmana, Książa, Okocim, Karmi - i pewnie kilka jeszcze innych marek handlowych.Ta sama woda, koncentrat, ciagi technologiczne. Nie ma siły, by piwa te posiadały jakiś indywidualny, charakterystyczny smak, aromat etc. Swoją drogą - do czego doszło - Książ z Warszawy...
(o¿o) | 2008-01-10 14:15:26
Mylisz się na Bokserskiej są tylko biura, w Warszawie też już nie ma żadnego browaru
piwowar, Andrzej Urbanek | 2009-11-14 06:54:43
W Warszawie jest jeden Browar, ale restauracyjny. Nazywa się "Bierhalle". A wracając do słodowni, pierwotna jej nazwa brzmiała "Malzfabrik Gebrüder Gerber, Vogelsang bei Nimptsch". W ostatnich latach swojego istnienia produkowała słód dla wrocławskiego "Piasta", którego była własnością.