Krzyż Jubileuszowy

Z okazji Wielkiego Jubileuszu Roku 2000 ksiądz proboszcz Mirosław Kundzicz i parafianie z Podgórek postanowili postawić na Górze Krzyżowej nowy krzyż. Nastąpiło to 9 maja 2001 r. Drewniany, wysoki na siedem metrów, widoczny z każdego miejsca w Podgórkach oraz z drogi wiodącej ze Świerzawy do Jeleniej Góry, krzyż stoi na wykonanym z bloków skalnych podwyższeniu o wymiarach 6 x 6 m i wysokości 4 m.
Wokół krzyża na platformie widokowej 4 i 5 września 2001 r. zamontowano barierki i ławki, umieszczono ...
Wokół krzyża na platformie widokowej 4 i 5 września 2001 r. zamontowano barierki i ławki, umieszczono tutaj również granitową tablicę upamiętniającą poświęcenie krzyża.
„Z okazji Wielkiego Jubileuszu Roku 2000, z inicjatywy księdza kanonika mgr. Mirosława Kundzicza proboszcza parafii Matki Bożej Wniebowziętej w Wojcieszowie, parafianie z Podgórek postawili nowy krzyż na Górze Krzyżowej. Krzyż poświęcił 16 maja 2001 roku i udzielił błogosławieństwa parafii z Góry Krzyżowej biskup pomocniczy legnicki dr Stefan Regmunt”.

Zdjęcie punktu widokowego na Górze Krzyżowa. Dojście od strony ...