pl. Muzealny, Wrocław
Virzzz: Mam zwidy czy na lewo od torowiska tramwajowego ?
Virzzz: Urządzenia do pomiaru czasu noszone na wszelakich kończynach to chyba też oni....
pl. Narutowicza Gabriela, Leśnica

pavelo

Leo Smoschewer (1875-1938) wrocławski fabrykant i kolekcjoner

Właściciel fabryki Smoschewer & Co., Gesellschaft für Feldbahn - Industrie o nazwisku Leo Smoschewer, mieszkał ze swoją żoną Else, przy Lindenallee 12 we Wrocławiu.

Właściciel fabryki Leo Smoschewer (1875-1938), mieszkał ze swoją żoną Else, przy Lindenallee 12 we Wrocławiu. Zarządzał on założonym w 1899 r. koncernem „Smoschewer & Co.“, produkującym kolejki polowe, lokomotywy i walce drogowe. Spółka posiadała filie w Berlinie, Gdańsku i Pradze. Także w Rumunii firma „Smoschewer & Co.“ miała swojego reprezentanta. Sam Leo Smoschewer był w latach 1924-1938 konsulem generalnym Rumunii we Wrocławiu.

Rodzina Smoschewerów miała pochodzenie żydowskie i należała do wrocławskiej gminy synagogalnej. Leo Smoschewer nawet pełnił od 1927 r. rolę wójta tejże gminy. W życie kulturalne angażował się jako członek zarządu Stowarzyszenia Przyjaciół Sztuki i jako wiceprzewodniczący organizacji Muzeum Żydowskiego we Wrocławiu. Dwukrotnie został członikem kuratorium Śląskiego Muzeum Sztuk Pięknych. W roku 1920 podarował temu muzeum brązowe popiersie poety Heinricha Heinego, wykonane przez działającego w szeregach wrocławskiej Akademii Sztuk Pięknych Theodora von Gosen. Prześladowania ludności żydowskiej po 1933 r. dotknęły również rodzinę Smoschewerów. Prowadzone przez nią przedsiębiorstwo podległo w 1938 r. aryzacji. W tym samym roku Leo Smoschewer zmarł. Else Smoschewer zamierzała wyemigrować, jednak w maju 1939 roku nie wytrzymała nacisku i odebrała sobie życie. Kolekcja sztuki, licząca około 75 obrazów, akwarel, rysunków i dzieł graficznych, została skonfiskowana. Kilka dzieł trafiło do muzeów we Wrocławiu i Görlitz, inne zostały sprzedane handlarzom dziełami sztuki lub prywatnym właścicielom.

Kolekcja Smoschewera składała się w głównej mierze z prac ważnych współczesnych malarzy niemieckich, takich jak Lovis Corinth (który w 1906 roku sportretował panią Elise Smoschewer), Wilhelm Leibl, Max Liebermann, Max Slevogt, Hans Thoma i Wilhelm Trübner. Równie liczne były dzieła wykładowców wrocławskiej Akademii Sztuk Pięknych między innymi Alexandra Kanoldta, Konrada von Kardorff, Carla Mense, Oskara Molla, Hansa Purrmanna i Maxa Wisliceniusa. W zbiorze znalazły się również rzeźby Augusta Gaula, Theodora von Gosen i Georga Kolbe.

/ / / / 12 /
/ / / /