Kościół ewangelicki (dawny)

Evangelische Kirche Johannes des Täufers

XVIII w.
lata 50-te XX w.

Protestancki, najpewniej neogotycki kościół Jana Chrzciciela rozpoczęto wznosić w końcu XVIII wieku na środku obecnego Placu Niezłomnych, który w czasach zaboru pruskiego nazywał się Kirchenplatz, a w okresie międzywojennym Starym Rynkiem. Budowa trwała długo – jej ukończenie nastąpiło dopiero w 1836. Około 1866 dobudowano wyniosłą wieżę. Z końcem II wojny światowej Niemcy zostali ze Swarzędza usunięci. W 1948 senior diecezji pomorsko-wielkopolskiej Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego również podjął ...
Protestancki, najpewniej neogotycki kościół Jana Chrzciciela rozpoczęto wznosić w końcu XVIII wieku na środku obecnego Placu Niezłomnych, który w czasach zaboru pruskiego nazywał się Kirchenplatz, a w okresie międzywojennym Starym Rynkiem. Budowa trwała długo – jej ukończenie nastąpiło dopiero w 1836. Około 1866 dobudowano wyniosłą wieżę. Z końcem II wojny światowej Niemcy zostali ze Swarzędza usunięci. W 1948 senior diecezji pomorsko-wielkopolskiej Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego również podjął bezskuteczne próby przejęcia świątyni. Obiekt skomunalizowano z zamiarem urządzenia w nim najpierw szkoły, a potem domu kultury, do czego nigdy nie doszło. Kościół rozebrano w latach 50. XX wieku, mimo że miejscowa parafia katolicka św. Marcina próbowała przejąć go i wykorzystać na cele katechetyczne i religijne.
Za portalem Wikipedia

Swarzędz na pocztówce z końca XIX wieku.