Huta szkła Saint-Gobain Glass (dawna)

Halle 4, Halle 5, Glasslager, magazyn surowców, hala do wytopu szkła (hala 4/5, wydział A), pakownia, Gloss World

2013

Saint-Gobain Glass w Wałbrzychu przy ul. Wrocławskiej zajmowało się produkcją szkła ornamentowego. Zakład funkcjonował w budynkach, halach fabrycznych byłej Huty Szkła Walcowanego (na planie z początku XX wieku obiekty te były opisane jako Halle 4, Halle 5 i Glasslager). Jak opisuje użytkownik "Dziadek RJ" w jednej z hal, w czasach funkcjonowania huty, znajdował się magazyn surowców. Rozładunek odbywał się za pomocą suwnicy czerpakowej z wagonów kolejowych (gdy przeładowywano sodę to była makabra, ...
Saint-Gobain Glass w Wałbrzychu przy ul. Wrocławskiej zajmowało się produkcją szkła ornamentowego. Zakład funkcjonował w budynkach, halach fabrycznych byłej Huty Szkła Walcowanego (na planie z początku XX wieku obiekty te były opisane jako Halle 4, Halle 5 i Glasslager). Jak opisuje użytkownik "Dziadek RJ" w jednej z hal, w czasach funkcjonowania huty, znajdował się magazyn surowców. Rozładunek odbywał się za pomocą suwnicy czerpakowej z wagonów kolejowych (gdy przeładowywano sodę to była makabra, wszystko białe i duszące). Natomiast budynki z czerwonej cegły to hala do wytopu szkła (hala 4/5 lub wydział "A", w zależności od okresu), w której znajdowały się trzy wanny szklarskie. Kolejna hala to była pakownia, gdzie przez duże żelazne drzwi wjeżdżały wagony pod załadunek skrzyń ze szkłem. Dalej była skrzynkarnia (produkcja skrzynek) i stolarnia. W roku 2013, w związku z reorganizacją firmy, zakład w Wałbrzychu zamknięto zwalniając 75 pracowników. Status obecny obiektu - do ustalenia.

Hala nr 4 (lub Wydział A) huty - hala wytopu szkła. Późniejsza ...
    Hala nr 4 (lub Wydział A) huty - hala wytopu szkła . Autor J. ...