Grodzisko pierścieniowate

XIII-XIV w.
XVII w.

Grodzisko w Konopnicy na zakolu Warty. Użytkowane prawdopodobnie od 1. połowy XIV w. do XVI/XVII w. Częściowo zniszczone przez rzekę miało wybitne właściwości obronne. Usytuowane na wysokim brzegu rzeki zostało dodatkowo nadsypane ziemią z wykopanych fos. Posiada kształt stożka otoczonego podwójnym pierścieniem wałów i dwiema głębokimi fosami po ich obu stronach. Szerokość wałów ziemnych u podstawy wynosi do 10 m, głębokość fos 10 i 7 m. Dostępne bez ograniczeń lecz bez zagospodarowania turystycznego. ...
Grodzisko w Konopnicy na zakolu Warty. Użytkowane prawdopodobnie od 1. połowy XIV w. do XVI/XVII w. Częściowo zniszczone przez rzekę miało wybitne właściwości obronne. Usytuowane na wysokim brzegu rzeki zostało dodatkowo nadsypane ziemią z wykopanych fos. Posiada kształt stożka otoczonego podwójnym pierścieniem wałów i dwiema głębokimi fosami po ich obu stronach. Szerokość wałów ziemnych u podstawy wynosi do 10 m, głębokość fos 10 i 7 m. Dostępne bez ograniczeń lecz bez zagospodarowania turystycznego. Jest doskonałym punktem widokowym, choć zaniedbanym i zarośniętym.

Grodzisko w Konopnicy na zakolu Warty. Użytkowane prawdopodobnie ...