Zakład przerobu łupków pirytonośnych / Witriolejnia (nie istnieje)

Vitriol- und Schwefelwerk Mogensternwerk

W 1785 r. rozpoczęto eksploatację pirytów w wyrobisku na zboczu Wysokiej Kopy - powstaje kopalnia „Hoffnung” („Nadzieja”), przy której zlokalizowano zakłady przeróbcze. Christian Melchior Preller, posiadający od 1773 r. lejnię kwasu siarkowego w Szklarskiej Porębie zakupił kopalnie w Ciechanowicach i rozwinął technologię przerobu pirytów w siarczany miedzi i żelaza. Zakład przeróbczy łupków pirytonośnych, tzw. witriolejnię, wzniesiono w Płoszowie, w dolinie Mienicy, dziś znanym jako kolonia Pod Zegarem. ...
W 1785 r. rozpoczęto eksploatację pirytów w wyrobisku na zboczu Wysokiej Kopy - powstaje kopalnia „Hoffnung” („Nadzieja”), przy której zlokalizowano zakłady przeróbcze. Christian Melchior Preller, posiadający od 1773 r. lejnię kwasu siarkowego w Szklarskiej Porębie zakupił kopalnie w Ciechanowicach i rozwinął technologię przerobu pirytów w siarczany miedzi i żelaza. Zakład przeróbczy łupków pirytonośnych, tzw. witriolejnię, wzniesiono w Płoszowie, w dolinie Mienicy, dziś znanym jako kolonia Pod Zegarem. Była tu kruszarnia rudy, płuczka, prażarnia i zbiorniki na kwas siarkowy. Już w latach 30. XIX w. 3 kopalnie Prellera postawiono w stan likwidacji. Po 1830 r. wałbrzyski kupiec Lauschner utworzył nowe gwarectwo i przejął wydobycie pirytów. W 1838 r. scalił on istniejące kopalnie w przedsiębiorstwo o nazwie „Morgenstern”. W 1872 r. kopalnie i hutę w Płoszowie przejęły zakłady chemiczne „Silesia” z Żarowa. Od 1902 r. w oparciu o siarczany miedzi, cynku i baru z Wieściszowic w Płoszowie produkowano farby olejne. W latach 1892-1903 nastąpił spadek ceny pirytów, w wyniku czego zamknięto kopalnie. W 1904 r. wznowiono eksploatację złoża, ale piryt przerabiano w Żarowie w zakładach koncernu „Silesia”. Ostatecznie w 1925 r. koncern „Morgenstern” zakończył eksploatację pirytów, a wyrobiska zalano wodą. Powodem upadku była tańsza konkurencja surowca hiszpańskiego. W 1947 r. Zjednoczenie Kopalń Rud Żelaza przeprowadziło ponowne badania rozpoznawcze złoża w Wieściszowicach. W latach 1953 –1954 Instytut Metali Nieżelaznych w Gliwicach prowadził prace badawcze nad wzbogacaniem pirytów z byłej kopalni „Nadzieja”. Odkrycie złóż siarki w okolicach Tarnobrzega i Grzybowa spowodowało zaniechanie dalszych badań w okolicy dzisiejszych Kolorowych Jeziorek. (moose)

Panorama Płoszowa (Wieściszowice - Pod Zegarem), Kasyno - obecnie ...
    Marciszów.