Kościół św. Piotra i św. Pawła

Kirche

Budowa nowej murowanej świątyni po rozebraniu poprzedniej rozpoczęła się w 1859 r., a już w 1861 kościół został poświęcony. Kościół jest obiektem wzniesionym na planie prostokąta z węższym zamkniętym trójbocznie prezbiterium, do której przylega zakrystia. Kilkukondygnacyjna wieża nakryta dachem ostrosłupowym przylega do nawy przykrytej dachem dwuspadowym. Świątynia posiada trzy ołtarze w tym ołtarz główny z obrazem św. Piotra i Pawła pędzla malarza Hanachera z Wrocławia. Obrazy w ołtarzach bocznych ...
Budowa nowej murowanej świątyni po rozebraniu poprzedniej rozpoczęła się w 1859 r., a już w 1861 kościół został poświęcony. Kościół jest obiektem wzniesionym na planie prostokąta z węższym zamkniętym trójbocznie prezbiterium, do której przylega zakrystia. Kilkukondygnacyjna wieża nakryta dachem ostrosłupowym przylega do nawy przykrytej dachem dwuspadowym. Świątynia posiada trzy ołtarze w tym ołtarz główny z obrazem św. Piotra i Pawła pędzla malarza Hanachera z Wrocławia. Obrazy w ołtarzach bocznych z wizerunkami Najświętszej Maryi Panny i św. Józefa są dziełem protestanckiego nauczyciela rysunków we wrocławskim Magdaleneum – Rittnera.

Sieraków Śląski. Pałac, kościół Piotra i Pawła, budynek szkoły ...
    Schierokau -Sieraków Śląski. Pałac - aleja Parkowa 4, kościół ...