Czworobok

Kramy i Jatki

TZW. "CZWOROBOK" czyli DAWNE KRAMY I JATKI zostały wybudowane po 1766 r. na miejscu wcześniejszych drewnianych, zgrupowanych niegdyś wokół ratusza. W ciągu XIX i XX w. czworobok wielokrotnie ulegał przeróbkom i uzupełnieniom m.in. nadbudowano nad częścią kramów drugą kondygnację mieszkalną. Został gruntownie odrestaurowany w 1925 r. i częściowo w 1957 r. Jest zespołem na rzucie kwadratu, zgrupowanym wokół obszernego wewnętrznego dziedzińca, z dwoma bramami przejazdowymi na osi wsch.- zach., pierwotnie ...
TZW. "CZWOROBOK" czyli DAWNE KRAMY I JATKI zostały wybudowane po 1766 r. na miejscu wcześniejszych drewnianych, zgrupowanych niegdyś wokół ratusza. W ciągu XIX i XX w. czworobok wielokrotnie ulegał przeróbkom i uzupełnieniom m.in. nadbudowano nad częścią kramów drugą kondygnację mieszkalną. Został gruntownie odrestaurowany w 1925 r. i częściowo w 1957 r. Jest zespołem na rzucie kwadratu, zgrupowanym wokół obszernego wewnętrznego dziedzińca, z dwoma bramami przejazdowymi na osi wsch.- zach., pierwotnie parterowym z dwoma piętrowymi kamieniczkami pośrodku skrzydła zach. Obecnie ma nieujednolicony gabaryt z wieloma nowszymi nadbudówkami i przybudówkami. Nakryty jest dachami dwuspadowymi.

Czworobok we Włodawie.
    Fragment Czworoboku, widoczna brama zachodnia.