Zakład Oczyszczania Ścieków Kujawy

Zakład Oczyszczania Ścieków Kujawy przy ul. Dymarek 9 to krakowska oczyszczalnia uruchomiona w roku 1999, zlokalizowana w dzielnicy XVIII Nowa Huta. Oczyszcza ścieki z terenu Nowej Huty i przemysłowe z kombinatu metalurgicznego, a także z lewobrzeżnego kolektora Białuchy. Jest to oczyszczalnia mechaniczno-biologiczna ze wspomaganiem chemicznym. Oczyszczone ścieki odprowadzane są do Wisły. Wydajność dobowa oczyszczalni to 70 tys. m3, średni przepływ dobowy to prawie 55 tys. m3. Oczyszczalnię usytuowano ...
Zakład Oczyszczania Ścieków Kujawy przy ul. Dymarek 9 to krakowska oczyszczalnia uruchomiona w roku 1999, zlokalizowana w dzielnicy XVIII Nowa Huta. Oczyszcza ścieki z terenu Nowej Huty i przemysłowe z kombinatu metalurgicznego, a także z lewobrzeżnego kolektora Białuchy. Jest to oczyszczalnia mechaniczno-biologiczna ze wspomaganiem chemicznym. Oczyszczone ścieki odprowadzane są do Wisły. Wydajność dobowa oczyszczalni to 70 tys. m3, średni przepływ dobowy to prawie 55 tys. m3. Oczyszczalnię usytuowano na terenie dawnej wsi Pleszów (przysiółek Kujawy). Więcej o oczyszczalni na Wiki: .

Wisła po "minięciu" Krakowa. Po prawej stronie widać stopień wodny ...
    Wisła w Krakowie i kilka charakterystycznych obiektów: most im. ...