Konicz (306 m n.p.m.)

Klee-Berg, Granitowa (błędnie)

Wzniesienie 306 m w zachodniej części Wzgórz Rogoźnickich. Znacznie niższe od wyniesionej na północ Granitowej i Czeskiej Góry bywa z nimi mylony. Znajduje się pomiędzy Dzierzkowem a Kostrzą. Wzniesienie zbudowane z młodopaleozoicznych granodiorytów tzw. strzegomskich, w przeszłości eksploatowanych w małych wyrobiskach. Od zachodniej strony eksploatowano gliny postglaclalne, a w Dzierzkowie istniała cegielnia u podnóży. Szczyt porośnięty lasem mieszanym U wschodniego i południowego podnóża znajdują ...
Wzniesienie 306 m w zachodniej części Wzgórz Rogoźnickich. Znacznie niższe od wyniesionej na północ Granitowej i Czeskiej Góry bywa z nimi mylony. Znajduje się pomiędzy Dzierzkowem a Kostrzą. Wzniesienie zbudowane z młodopaleozoicznych granodiorytów tzw. strzegomskich, w przeszłości eksploatowanych w małych wyrobiskach. Od zachodniej strony eksploatowano gliny postglaclalne, a w Dzierzkowie istniała cegielnia u podnóży. Szczyt porośnięty lasem mieszanym U wschodniego i południowego podnóża znajdują się duże kamieniołomy w Kostrzy i Borowie. (moose)