Czeska Góra (321 m n.p.m.)

Tscheschen-Berg, Zwiesel-Berge, Czeskie Wzgórze

Wzniesienie w zachodniej części Wzgórz Rogoźnickich (choć dla części orografów jest to "rdzeń" Wzgórz Strzegomskich). Wyrasta na północ od Granitowej Góry, z którą przed wojną łączyła nazwę) pomiędzy Czernicą a Gniewkowem i Kostrzą a Zimnikiem. Wzniesienie zbudowane z młodopaleozoicznych granitów tzw. strzegomskich, oraz z monozoitów zwanych granitami z Zimnika. U północnego podnóża znajdują się kamieniołomy w Czernicy. W połowie lat 30. zmieniono nazwę wzniesień z uwagi na słowiański korzeń. Przez ...
Wzniesienie w zachodniej części Wzgórz Rogoźnickich (choć dla części orografów jest to "rdzeń" Wzgórz Strzegomskich). Wyrasta na północ od Granitowej Góry, z którą przed wojną łączyła nazwę) pomiędzy Czernicą a Gniewkowem i Kostrzą a Zimnikiem. Wzniesienie zbudowane z młodopaleozoicznych granitów tzw. strzegomskich, oraz z monozoitów zwanych granitami z Zimnika. U północnego podnóża znajdują się kamieniołomy w Czernicy. W połowie lat 30. zmieniono nazwę wzniesień z uwagi na słowiański korzeń. Przez Czeską Górę prowadzi niebieski szlak z Jawora przez obóz Gross-Rosen do Strzegomia. (moose)