Dom Opieki Społecznej "Różany Pałac"

Pałac Lichnowskich

Pałac zbudował w 1700 roku hrabia Jan Bernard Praschm, ale znacznej przebudowy dokonała rodzina Lichnowskich około 1856 roku, kiedy pałac zyskał styl neogotycki. Dzisiaj pałac w Krzyżanowicach stanowi eklektyczną mieszankę stylów, z trzema ośmiobocznymi basztami w narożach i wieżą od strony południowo-wschodniej, w której znajduje się Kaplica Najświętszego Pana Jezusa. Mieści się tu Dom Opieki Społecznej "Różany Pałac" prowadzony przez Zgromadzenie Sióstr Franciszkanek Maryi Nieustającej Pomocy. ...
Pałac zbudował w 1700 roku hrabia Jan Bernard Praschm, ale znacznej przebudowy dokonała rodzina Lichnowskich około 1856 roku, kiedy pałac zyskał styl neogotycki. Dzisiaj pałac w Krzyżanowicach stanowi eklektyczną mieszankę stylów, z trzema ośmiobocznymi basztami w narożach i wieżą od strony południowo-wschodniej, w której znajduje się Kaplica Najświętszego Pana Jezusa. Mieści się tu Dom Opieki Społecznej "Różany Pałac" prowadzony przez Zgromadzenie Sióstr Franciszkanek Maryi Nieustającej Pomocy. Ośrodek przeznaczony jest dla dziewcząt niepełnosprawnych intelektualnie.

Krzyżanowice- stacja kolejowa i pałac Lichnowskich
    Pałac Lichnowskich w Krzyżanowicach.