Kościół św. Anny

Obecny kościół pod wezwaniem św. Anny został zbudowany w latach 1791-93. W 1945 roku, pod koniec działań wojennych, budowla została uszkodzona - odbudowa nastąpiła w latach 1947-49. Kościół jest orientowany, wymurowany z cegły i przykryty dwuspadowym dachem z sygnaturką. Do stosunkowo krótkiej nawy przylega od strony zachodniej wysoka wieża, u podstawy kwadratowa, a wyżej wieloboczna i zwieńczona ostrosłupowym hełmem. Budowla posiada styl późnobarokowy. Świątynię zdobi portal wejściowy z kartuszem ...
Obecny kościół pod wezwaniem św. Anny został zbudowany w latach 1791-93. W 1945 roku, pod koniec działań wojennych, budowla została uszkodzona - odbudowa nastąpiła w latach 1947-49. Kościół jest orientowany, wymurowany z cegły i przykryty dwuspadowym dachem z sygnaturką. Do stosunkowo krótkiej nawy przylega od strony zachodniej wysoka wieża, u podstawy kwadratowa, a wyżej wieloboczna i zwieńczona ostrosłupowym hełmem. Budowla posiada styl późnobarokowy. Świątynię zdobi portal wejściowy z kartuszem herbowym Lichnowskich nad drzwiami. Wewnątrz kościoła warto zobaczyć ołtarz główny z obrazem św. Anny, ufundowany przez właścicieli Krzyżanowic, Lichnowskich

Krzyżanowice - zajazd, szkoła, pałac, kościół, plebania.
    Litografia z Krzyżanowic.