Kopalnia granodiorytu Łażany II

Las Skotnik

Wysoka (226 m n.p.m.)

Beaten-Höhe, Łazek

Wzniesienie ponad Łażanami, na wschodnim skraju Lasu Skotnik, stanowiące jego kulminacje. Zbudowane z młodopaleozoicznych granodiorytów, przerastane od wschodu łupkami łyszczykowymi. granodiorytów. Złoże przemysłowe eksploatowane w kamieniołomie Łażany II na wschodnich zboczach Wysokiej. W kilku miejscach (w stronę Krukowa i Mikoszowy eksploatowane były żwirownie osadów poglacjalnych. Zachodnie i północne zbocza porośnięte są dużymi połaciami lasu bukowo-świerkowego - Lasem Skotnik. Na niektórych ...
Wzniesienie ponad Łażanami, na wschodnim skraju Lasu Skotnik, stanowiące jego kulminacje. Zbudowane z młodopaleozoicznych granodiorytów, przerastane od wschodu łupkami łyszczykowymi. granodiorytów. Złoże przemysłowe eksploatowane w kamieniołomie Łażany II na wschodnich zboczach Wysokiej. W kilku miejscach (w stronę Krukowa i Mikoszowy eksploatowane były żwirownie osadów poglacjalnych. Zachodnie i północne zbocza porośnięte są dużymi połaciami lasu bukowo-świerkowego - Lasem Skotnik. Na niektórych mapach (OSM) pojawia się nazwa Łazek, jednak nie ma ona oparcia w topografii (moose)