Terminal B

Terminal pasażerski B w Międzynarodowym Porcie Lotniczym Katowice w Pyrzowicach posiada powierzchnię 12200 m2. Ten terminal oddany do użytku w lipcu 2007 roku służy do obsługi ruchu wylotowego do krajów należących strefy Schengen. Do chwili wybudowania nowej hali przylotów (terminal C), co miało miejsce w 2015 roku, obsługiwał także ruch przylotowy z tych krajów. W roku 2019 rozpoczęła się przebudowa obiektu, która ma potrwać do roku 2021. Dzięki tej inwestycji w terminalu B:
- o 40% zwiększy się jego powierzchnia użytkowa,
- z 18 do 28 wzrośnie ilość stanowisk kontroli biletowo-bagażowej,
- dwa stanowiska będą umożliwiały samodzielną odprawę biletową oraz samodzielne nadanie bagażu rejestrowego,
- z 6 do 8 wzrośnie ilość stanowisk kontroli bezpieczeństwa,
- powstaną dwie sale konferencyjne i restauracja z tarasem widokowym na płytę lotniska,