Dwór Sulimierz (dawny)

Schloß

XIX w.
lata 60-70 XX w

Nad brzegiem jeziora Sulimierskiego w XIX wieku został założony park. Całość zajmuje powierzchnię około 6 hektarów. To pozostałość po znajdującym się w południowej części wsi dworze. W przeszłości znajdował się tutaj pałac i zabudowania folwarczne. Budynki ułożone w czworobok tworzyły spory dziedziniec. Niestety sulimierski dwór w latach sześćdziesiątych XX wieku był już ruiną. Do dzisiaj zachowały się jednak budynki gospodarcze – spichlerz i stodoła. Wiek drzew rosnących w parku będącym częścią ...
Nad brzegiem jeziora Sulimierskiego w XIX wieku został założony park. Całość zajmuje powierzchnię około 6 hektarów. To pozostałość po znajdującym się w południowej części wsi dworze. W przeszłości znajdował się tutaj pałac i zabudowania folwarczne. Budynki ułożone w czworobok tworzyły spory dziedziniec. Niestety sulimierski dwór w latach sześćdziesiątych XX wieku był już ruiną. Do dzisiaj zachowały się jednak budynki gospodarcze – spichlerz i stodoła. Wiek drzew rosnących w parku będącym częścią założenia szacuje się na około 150 lat.

Sulimierz. Sklep, dwór, fragment miejscowości z kościołem i dworzec ...
    Sulimierz. Kościół, sklepy oraz dwór.