Plebania

Plebania. Interesującym wydarzeniem w dziejach miejscowej plebani jest roczny pobyt (lata 1796–1797) 10 katolickich duchownych francuskich, których wygnał z ojczyzny rewolucyjny terror...
Kolejnym niebywałym także wydarzeniem i ciekawostką dla Henrykowa była druga wojna śląska między Prusami a Austrią i stoczona w dniu 23.11.1745 roku na polach henrykowskich wielka bitwa. Saksonia, w granicach której znajdował się wtedy Henryków z Lubaniem. Bitwę wygrały wojska pruskie i na właśnie na pobliksiej ...
Kolejnym niebywałym także wydarzeniem i ciekawostką dla Henrykowa była druga wojna śląska między Prusami a Austrią i stoczona w dniu 23.11.1745 roku na polach henrykowskich wielka bitwa. Saksonia, w granicach której znajdował się wtedy Henryków z Lubaniem. Bitwę wygrały wojska pruskie i na właśnie na pobliksiej plebani w Henrykowie przebywał wówczas sam dowódca wojsk pruskich Generał Von Ziethen, ranny w nogę, a wieczorem, w dniu 23.11.1745 roku, przyjął gratulacje zwycięstwa od samego króla Prus Fryderyka II, który przybył także do Henrykowa, nadzorując swoje wojska. Król Prus wybrał sobie na nocleg pobliską plebanię. Jego podwładni plądrowali tymczasem zagroda po zagrodzie. Po ich wymarszu we wsi nie ostała się podobno ani jedna krowa i ani jeden koń.

Plebnia.

Plebania na innych fotografiach