Schronisko Frischebrunnenbaude (nie istnieje)

Moosbaude, Frischebrunnenbaude

XIX w.

"Buda przy Rześkich Źródłach - nic bliżej nie wiadomo o tym obiekcie, oprócz tego że był zaznaczany na mapach topograficznych Lasockiego Grzbietu na drodze z Opawy przez Srebrną Łąkę na grzbiet graniczny, w stronę Łysociny, lub do Łysocińskich Bud po czeskiej stronie. Buda stała przy źródlisku zasilającym Srebrny Potok płynący do Jarkowic. Na Messtischblattcie z lat 90. XIX w. zaznaczona już jako "Moosbaude" (Omszona Buda), co daje pojęcie że nie był to obiekt (gospoda) jaki znamy np. z Karkonoszy, ...
"Buda przy Rześkich Źródłach - nic bliżej nie wiadomo o tym obiekcie, oprócz tego że był zaznaczany na mapach topograficznych Lasockiego Grzbietu na drodze z Opawy przez Srebrną Łąkę na grzbiet graniczny, w stronę Łysociny, lub do Łysocińskich Bud po czeskiej stronie. Buda stała przy źródlisku zasilającym Srebrny Potok płynący do Jarkowic. Na Messtischblattcie z lat 90. XIX w. zaznaczona już jako "Moosbaude" (Omszona Buda), co daje pojęcie że nie był to obiekt (gospoda) jaki znamy np. z Karkonoszy, ale bardziej schron. Na mapce z połowy lat 30. zaznaczone jako "byłe" (ehem.). (moose)

Fragment Messtischblattu, arkusz 5261 (Schmiedeberg) pokazującym ...
    Szlak rowerowy ER-2 poprowadzony dawną drogą transportową na odcinku ...