Niemiecki cmentarz wojenny w Glinnej - Starym Czarnowie

Cmentarz Wojenny Żołnierzy Niemieckich w Glinnej – od 2009 r. zwany Niemieckim Cmentarzem Wojennym w Glinnej - Starym Czarnowie. Jeden z 13-stu zbiorczych cmentarzy wojennych w Polsce gdzie pochowani są żołnierze niemieccy, którzy zginęli podczas działań wojennych na terenie naszego kraju.

Cmentarz znajduje się w miejscowości Glinna k/Starego Czarnowa, na skraju Puszczy Bukowej, ok. 500 m. od Ogrodu Dendrologicznego. Duży, lekko wznoszący się teren o powierzchni ok. 3,5 ha został bezpłatnie przekazany ...

Cmentarz znajduje się w miejscowości Glinna k/Starego Czarnowa, na skraju Puszczy Bukowej, ok. 500 m. od Ogrodu Dendrologicznego. Duży, lekko wznoszący się teren o powierzchni ok. 3,5 ha został bezpłatnie przekazany przez gminę Stare Czarnowo Niemieckiemu Ludowemu Związkowi Opieki nad Grobami Wojennymi (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge). Jesienią 2000 r. żołnierze niemieccy i polscy ogrodzili go drucianą siatką oraz ustawili drewniany krzyż. W tym samym roku przeniesiono tu szczątki niemieckich żołnierzy ekshumowane z Cmentarza Centralnego w Szczecinie.

Prace budowlane trwały do 2003 r. Przy wejściu znajduje się budynek informacyjny, w którym mieści się ekspozycja oraz księgi z nazwiskami poległych w II wojnie światowej żołnierzy niemieckich. Od wejścia główna aleja prowadzi do krzyża, będącego centralnym punktem cmentarza, a od niej biegną alejki otaczające cały teren. Po obu ich stronach znajdują się kwatery zbiorowych mogił z ustawionymi trzema krzyżami oraz dużymi, marmurowymi płytami z alfabetycznym spisem poległych (nazwisko, imię, data urodzenia i śmierci, bez przynależności do jednostki i bez stopnia wojskowego).

Oficjalne otwarcie cmentarza nastąpiło 15 lipca 2006 r. W uroczystości udział wzięli m.in. arcybiskup Marian Przykucki, Wojewoda Zachodniopomorski - Robert Krupowicz, Starosta - Ewa De La Torre, Mieszkańcy gminy, stronę niemiecką reprezentowali min. - Ute Minke-König - Konsul Generalny, Reinhard Führer - Prezydent VDK e. V (Niemiecki Ludowy Związek Opieki Nad Grobami Żołnierskimi), dr Gottfried Timm - Minister Spraw Wewnętrznych - Meklemburgii – Przdpomorza.

Cmentarz przewidziany jest na ok. 32 tys. grobów (według stanu z grudnia 2010 r. spoczęło tu 18.170 poległych). Akcję ekshumacji i przenoszenia szczątków żołnierzy prowadzi polska Fundacja Pamięć wraz z Niemieckim Ludowym Związkiem Opieki nad Grobami Wojennymi. Przed pochówkiem podejmowane są starania identyfikacji zmarłego.

Glinna - cmentarz wojenny żołnierzy niemieckich.
    Niemiecki Cmentarz Wojenny