Sanktuarium św. Michała Archanioła i bł. Bronisława Markiewicza

Michalicki Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. bł. ks. Bronisława Markiewicza

Zespół klasztorny oo. Michalitów

1898 r.

Zespół klasztorny michalitów − Dom Macierzysty Zgromadzenia św. Michała Archanioła. Klasztor został wzniesiony w 1898 roku, natomiast poświęcony został w 1905 roku. Założony został przez księdza Bronisława Markiewicza. Na przestrzeni lat znajdowało się w kilka instytucji:
- zakład wychowawczy dla chłopców
- Niższe Seminarium Duchowne,
- Kuria Generalna Zgromadzenia.
Obecnie w klasztorze mieszkają zakonnicy, znajduje się tutaj księgarnia, ...
Obecnie w klasztorze mieszkają zakonnicy, znajduje się tutaj księgarnia, muzeum misyjne, poradnia rodzinna i zaplecze duszpasterskie. Po prawej stronie zespołu są umieszczone budynki szkolne , dawne warsztaty zakładowe, również zbudowane jeszcze w czasie posługiwania księdza Markiewicza, na początku XX wieku. Znajdowały się tutaj: stolarnia, ślusarnia, galanteria skórkowa i drukarnia. Dawne Zakłady Wychowawcze to obecnie prężnie rozwijający się Michalicki Zespół Szkół Ponadpodstawowych: Liceum Ogólnokształcące, Technika: Poligraficzne, Informatyczne i Drzewne, Zasadnicza Szkoła Zawodowa o specjalnościach: stolarz, tapicer, kaletnik oraz wspaniałe warsztaty szkolne.
Za Wikipedią

Zespół klasztorny i zakład wychowawczy