Jezioro Pszczewskie (Miejskie, Kochle)

Stadt See

Jezioro Kochle (Pszczewskie) leży w miejscowości Pszczew. Na południowo-wschodnim brzegu jeziora w malowniczym krajobrazie leży Pszczew. Powierzchnia jeziora: 68,7 ha, głębokość maksymalna 17,8 m, głębokość średnia 9,5 m. Brzegiem jeziora prowadzi promenada, częściowo z aleją jarzębinową, częściowo zacieniona innym drzewostanem, która stanowi wspaniałe miejsce do spacerów i daje możliwości na zwiedzenie w pobliżu kilku bardzo ciekawych miejsc (Muzeum Dom szewca, Góra Ślimacza, Barokowa Plebania z ...
Jezioro Kochle (Pszczewskie) leży w miejscowości Pszczew. Na południowo-wschodnim brzegu jeziora w malowniczym krajobrazie leży Pszczew. Powierzchnia jeziora: 68,7 ha, głębokość maksymalna 17,8 m, głębokość średnia 9,5 m. Brzegiem jeziora prowadzi promenada, częściowo z aleją jarzębinową, częściowo zacieniona innym drzewostanem, która stanowi wspaniałe miejsce do spacerów i daje możliwości na zwiedzenie w pobliżu kilku bardzo ciekawych miejsc (Muzeum Dom szewca, Góra Ślimacza, Barokowa Plebania z okalającym parkiem, Kościół Św. Marii Magdaleny, Półwysep Katarzyna, Skansen Pszczelarski oraz kina). Do wschodniego brzegu przylegają pola uprawne. Jezioro obfituje w ryby czego dowodem są liczne kładki (pomosty) często odwiedzane przez wędkarzy.

Pszczew. Widok na miasto.