Fontanna Kobieta z dzbanem

Fontanna "Kobieta z dzbanem". Pierwotna figura "kobiety z dzbanem" autorstwa artysty plastyka Stanisława Marcinowa wykonana została w 1957 roku na zlecenie ówczesnego dyrektora uzdrowiska - Pawła Kuklińskiego. Do pomnika pozowała zamieszkała wówczas w uzdrowisku córka reemigrantów z Francji o imieniu Georgette. Była kelnerką w "Malinowej" a jej uroda tak zainspirowała artystę, że postanowił utrwalić ją w żelbetowej formie. Postać siedziała na kamiennym bloku o fakturze nałożonych na siebie skalnych ...
Fontanna "Kobieta z dzbanem". Pierwotna figura "kobiety z dzbanem" autorstwa artysty plastyka Stanisława Marcinowa wykonana została w 1957 roku na zlecenie ówczesnego dyrektora uzdrowiska - Pawła Kuklińskiego. Do pomnika pozowała zamieszkała wówczas w uzdrowisku córka reemigrantów z Francji o imieniu Georgette. Była kelnerką w "Malinowej" a jej uroda tak zainspirowała artystę, że postanowił utrwalić ją w żelbetowej formie. Postać siedziała na kamiennym bloku o fakturze nałożonych na siebie skalnych brył. W roku 2014 fontannę poddano rekonstrukcji i umieszczono rzeźbę "kobieta z dzbanem" z brązu wykonaną przez artystę rzeźbiarza Michała Batkiewicza - absolwenta Wydziału Rzeźby krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych.

Fontanna "Kobieta z dzbanem".
    Plac Dietla w Szczawnicy z fontanną i Muzeum Pienińskim fot. S.R. ...