Krzyż pokutny - Kwiatkowice (nieistniejący)

Sühnekreuz Alt Läst

Nie istnieje

Wg Max'a Hellmich'a koło remizy, przy drodze do Amts - Alt Läut stał krzyż pokutny o wymiarach 95x40x23 cm.
Natomiast Steller pisząc o krzyżu, który znajdował się koło remizy dodaje następującą legende: Wiele lat temu przybyli tu dwaj handlarze bydła, którzy wdali się w kłótnie. Zaczęli się przy tym okładać kijami. Jeden tak uderzył drugiego, że ten padł i wyzionął ducha. Drugi został za to oddany pod sąd i skazany na postawienie kamiennego krzyża w miejscu zbrodni. Inni twierdzą, że oboje byli ...
Natomiast Steller pisząc o krzyżu, który znajdował się koło remizy dodaje następującą legende: Wiele lat temu przybyli tu dwaj handlarze bydła, którzy wdali się w kłótnie. Zaczęli się przy tym okładać kijami. Jeden tak uderzył drugiego, że ten padł i wyzionął ducha. Drugi został za to oddany pod sąd i skazany na postawienie kamiennego krzyża w miejscu zbrodni. Inni twierdzą, że oboje byli stolarzami. Narzędziem morderstwa był kij przedstawiony na kamiennym krzyżu jako ostrzeżenie dla innych. (za K. Nordheim: Sagen aus Stadt und Landkreis Liegnitz, Parchwitz 1922)

Ilustracja z książki Max'a Hellmich'a.